Istoric


Povestea Lacurilor Tancabesti vine din timpuri vechi si se leaga strans de istoria bogata a Lacului Snagov pe care il alimenteaza principal, lacurile fiind ca si Snagovul niste limane fluviative.

Denumirea de Two Lakes Two Brothers a fost preluata de Vlad Parfene dupa o vizita la pescuit a lui Meleg Zoran, pe cand acesta, venit in Romania cu Zvonko Milojkovic la o partida de pescuit pe Tancabesti,  au  participat la cantarirea unui somn de 52 de kg prins de Bebe, un bun prieten a lui Bodo – Proconsul (Bogdan Mihai Marin), la Pontonul 4 pe Tancabesti 1.

Meleg auzise la un concurs in Germania  de o balta din Romania formata din doua lacuri si care erau administrate de doi frati, Meleg – ca slovac, cu germanii se intelegeau in engleza si astfel adesea, in discutiile din Germania sau la Tancabesti, Meleg pronunta des Two Lakes Two Brother, si astfel denumirea aceasta, preluata de Vlad … a ramas pana azi .

Inca din anii 70, dupa inundatiile ramase in istoria acelui an, lacurile si-au  marit albia si luciul de apa apropiindu-se de suprafata actuala de cca 130  ha – ambele lacuri. Forma de organizare inca de pe atunci era aceea de ferma piscicola. Ce era mai important pentru istoria prezenta a lacurilor, seful echipei de paznici era Dl. Ion Parfene, tatal celor doi frati, Vlad si Ovidiu Parfene, actualii manageri ai celor doua lacuri .

Povestile vremii despre pescuit, intamplari la pescuit pe lacul din spate al baltilor Tancabestiului erau unele fabuloase, cu adevarati monstrii fie ei crapi, stiuci sau somni. In anul 1998, Vlad si Ovidiu Parfene, alaturi de tatal lor, au cumparat suprafata de teren aferenta zonei actuale a restaurantului, motelului si curtii complexului si deasemenea au  concesionat cele doua lacuri si astfel s-a pus baza Complexului Two Lakes Two Brothers de astazi.

Startul a fost anevoios dar a existat de la inceput suflet si multa, multa munca pentru aceasta activitate, de baza fiind pescuitul industrial dar si cel sportiv, in acea perioada multe capturi – de top astazi – se retineau si se luau acasa .

Concursurie intre prieteni inca din acei ani – care prinde cel mai mare sau cel mai mult  - si pestele eliberandu-se  a dat  startul din 2000 pentru Catch & Release.

Intelegand directia clara prin care pescuitul poate si chiar a ajuns un sport elitist prin anvergura concursurilor cu regulamente drastice si prin modalitatile de asociere in cluburi si pe natiuni la concursurile interne si internationale, fratii Parfene au introdus in planul managerial sistemul de Catch & Release pe Tancabesti, in detrimentul castigurilor imediate si au ales sa investeasca pe termen lung, pestii castigand an de an in greutate si marime, sportivitatea eliberarii a devenit regula de baza.

Startul in sine, pe scara generala, a fost  anevoios,  mari probleme existand si astazi, dar directia este clara pe toate lacurile care se respecta , lacurile care doresc sa aibe o pista de concurs sanatoasa prin marimea, calitatea si densitatea capturilor, doar astfel pot sustine nevoia de elita a tot mai multor pescari straini dar si romani.

In acelasi timp, conditiile oferite pescarilor se imbunatatesc an de an , confortul si  cele mai noi tehnologii isi spun cuvantul in acest sport , dar si ecologia, nevoia de curat si green, fairplay-ul .

Nu mai mira ca  pentru a face performanta o echipa de pescari are nevoie ca aceste conditii sa existe, plus echipamentul necesar mai ales pescuitului la crap care, chiar si la competitiile uzuale, sumele necesare au valori mari , si asta pentru un sport considerat in trecut si inca si in prezent de multi, datorita popularitatii sale – un sport domestic, uzual, de suflet, de liber.

La Tancabesti, un rol important in derularea evenimentelor l-au avut popularile masive  dar si amenajarile precum construirea restaurantului, teraselor si a unui motel unde pescarii sa aibe conditii recreative si mai bune, de campat, de agrement, de servit masa cu intreaga famile.

Au devenit parte din peisajul natural terasele de pe lac, umbrelele cu specific rustic pe malul lacului, pontoanele pentru pescari, spatiul verde intretinut asiduu, fauna si flora privite din unghiul sanatos al apararii si nu din cel al distrugerii samavolnice cum stim ca se intampla in multe parti .

Sunt la ordinea zilei investitiile tot mai mari in modernizarea drumurilor, construirea aparatorilor de mal prin cimentare precum si taluzarea cu dale de piatra si otel a acestora, plantarea de salcii ,  brazi, diversi arbusti, si in acelasi timp s-a acordat si se acorda importanta si faunei salbatice, prin construirea de locuri de adapat cu faneturi si graunte, vanatul in zona de protectie a lacurilor fiind estompata.

Toate malurile sunt prevazute cu pubele ecologice, cosuri de gunoi stradale de-a lungul drumurilor, toalete ecologice, fiind in curs schimbarea wc-urilor din lemn de pe toate malurile cu toaletele ecologice. 

Excavarile pentru a se ajunge cu masina la locurile de pescuit cele mai indepartate au fost salutate de toti pescarii, se depun eforturi pentru intarirea cu noi terasamente si duble pietruiri ale  acestora in zona din spatele Tancabestiului 1, terenul de pe drumul excavat inghitind multe straturi de pietruiri, lacul Tancabesti 2 avand deja 100% sona de acces si pietruire si se cauta solutii pentru ca drumurile principale sa fie in viitorul apropiat asfaltate.

In ceea ce priveste pescuitul sportiv, inaintea tuturor lucrurilor privind priceperea, tehnologia si inca alte cateva zeci de variabile, este clar insa ca pentru a depasi un record fie de cantitate fie de captura, sau de un minim de partida de pescuit reusita , …. balta e musai sa aibe peste, cu densitate si calitate.

Lucru pe care fratii Parfene, Ovidiu si Vlad l-au demonstrat cu prisos si acesta este atat marea lor reusita cat si a familiei de pescari elitiste ce frecventeaza lacurile Tancabesti.


Leave a Reply