Jean Valvis, penal european de azi?! – Evenimentul Zilei


EVENIMENTUL ZILEI


EXCLUSIV EVZ. Plângere penală în Elveția. Câți bani îi cer lui Jean Valvis moștenitorii binefăcătorului și finanțatorului său, Hans Bertschmann?

Tribunalul din Geneva ar putea hotărî astăzi începerea urmăririi penale împotriva omului de afaceri Jean Valvis, la cererea moștenitorilor binefăcătorului și partenerului său, multi-milionarul elvețian Hans Bertschmann.

În joc sunt zeci de milioane de euro, sumele provenite din vânzarea de către Valvis a firmelor Dorna Apemin și LaDorna și din care Bertschmann, partener egal în businessuri, n-a văzut mare lucru.

În exclusivitate, povestea din spatele unuia dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri locali.

În luna aprilie 2009, la un an de la decesului lui Hans Bertschmann, moștenitorii acestuia au formulat o plângere penală împotriva lui Jean Valvis pentru infracțiunile de înșelăciune, abuz de încredere și gestiune frauduloasă.

Pentru a înțelege mai bine cum de s-a ajuns până aici, trebuie să ne întoarcem în timp mai bine de 20 de ani.

Jean Valvis, care astăzi pozează într-un om de afaceri cu background solid și cu fler greco-elvețian, un adevărat self-made man, și-a început de fapt cariera de business în 1992 atunci când l-a cunoscut pe Bertschmann, prin intermediul fiicei acestuia, Caroline.

La început pentru a-i face un favor fiicei și mai apoi pentru că îi crescuse încrederea în Valvis, Bertschmann a decis să se asocieze cu tânărul în afaceri după formula ”unul cu banii, celălalt cu ideile și munca”.

Formula s-a păstrat chiar și după 1996, când Valvis și Caroline Bertschmann au încetat orice relație, iar Jean a fost cel care l-a convins pe Bertschmann de oportunitățile excepționale pe care le oferea România, țara în care s-au derulat cele mai multe afaceri comune ale celor doi.

Bertschmann avea o încredere totală în Valvis pe care-l considera ”fiul spiritual” și-i oferise mandate nelimitate în toate businessurile comune.

Lovitură după lovitură

Una dintre primele afaceri realizate de Valvis cu banii lui Bertschmann a fost preluarea, la un preț interesant, a Dorna Apemin.

Inițial, participația celor doi în societate, direct sau indirect, era de 50-50.

Societatea a evoluat fulminant, permițându-le acționarilor să vândă în 1996 un pachet de acțiuni de 20% cu 7.200.000 euro unui fond de investiții al Societe Generale, o parte din bani fiind investiți în dezvoltarea celeilalte companii din grup, LaDorna.

În 2002, dă prima mare lovitură de afaceri, reușind să vândă Dorna Apemin gigantului Coca-Cola, printr-o subsidiară a acesteia din urmă pentru un preț de 39 mil. dolari.

Din acești bani, la Bertschmann au ajuns, potrivit avocaților săi de la Ador şi asociaţii din Geneva, doar puțin peste 4,5 mil. dolari, deși procentul de acțiuni îl îndrituia să primească 12 mil. dolari.

Găselnița lui Valvis în această vânzare a fost că din prețul total plătit, aproape 10 mil. dolari reprezintă contravaloarea unui contract de non-concurență între el personal și Coca-Cola, contract inițial pe 10 ani, apoi redus la 3 ani, lucru care i-a permis să dezvolte actualul business cu ape minerale Aqua Carpatica.

Nu crede în greci nici când îți fac daruri

Dacă din Dorna Apemin Bertschmann s-a ales totuși cu ceva bani, nu același lucru se poate spune despre vânzarea LaDorna către Lactalis din 2008.

Inițial, la fel ca și în celelalte afaceri, Valvis și Bertschmann porniseră de pe poziții egale și în afacerea cu produse lactate.

În 2007, pe fondul unor majorări de capital din partea lui Valvis, la care Bertschmann nu a participat, cota elvețianului scăzuse iar acesta a ieșit complet din afacere contra unei sume de 1.000.000 de franci elvețieni, cedându-i lui Valvis toate acțiunile sale.

Potrivit plângerii penale depuse la tribunalul din Elveția aici ar fi o mică problemă.

Avocații moștenitorilor lui Bertschmann spun că acestuia i se prezentase în 2007 o situație complet defavorabilă a companiei LaDorna, care ar fi fost la limita falimentului.

Practic, Valvis se oferise să-l ajute pe Bertschmann să iasă dintr-un business prost, fără perspective ”Cum e posibil ca la niciun an distanță de la cedarea de acțiuni, pentru LaDorna să se încaseze un preț de zeci multe de milioane de euro?

Asta s-au întrebat moștenitorii lui Hans Bertschmann”, ne spun avocații de la casa de avocatură Hammond, Bogaru și Asociații, care reprezintă interesele familiei Bertschmann în România.

Mai mult, moștenitorii au efectuat și o expertiză medico-legală care arată că omul de afaceri era grav bolnav de Parkinson la momentul semnării actelor cu Valvis, asta însemnând și pierderea memoriei pentru perioade lungi de timp.

Ar putea să-l coste zeci de milioane

Moștenitorii lui Bertschmann, între care și Caroline, care se simte prejudiciată moral pentru că ea a fost cea care l-a introdus la tatăl său, îi cer acum lui Valvis un procent echitabil din vânzarea LaDorna, despre care se spune că ar fi atins un nivel de 70-100 mil. dolari.

Aflat de ceva vreme într-o vacanță în insula Anafi din Grecia, împreună cu familia, omul de afaceri Jean Valvis n-a putut fi contactat. Evenimentul  Zilei logo portal

Vom reveni pe parcursul zilei de astăzi cu deznodământul acestei adevărate saga de business așa cum va fi el hotărât de judecătorii elvețieni precum și cu alte amănunte foarte interesante despre afacerile Bertschmann-Valvis din România.


Reactii si pareri ale cititorilor : Evenimentul Zilei : Spune-ţi părerea!


raymond 0 răspunsuri, 2 voturi 31 August, 17:27. raymond

Unde este Valvis miroase a frauda. Poate apare si un articol despre abuzul facut de Valvis la lacul Tancabesti.

Cosmin 0 răspunsuri, 6 voturi 27 August, 13:33. Cosmin

Prosti suntem ca vindem ( am vandut ) si ce se vinde bine : apa minerala

SRA 0 răspunsuri, 10 voturi 27 August, 10:42. SRA

Avocata elvetianului este de origine romana si este una din specialistele din GENEVE. Iata milionarii in carton din ROMANIA, fals, frauda, minciuna si HOTIE !!!

Dem 1 răspuns, 5 voturi 27 August, 08:38. Dem

Grecu s-a zbatut a facut afaceri profitabile si a inmultit banii iar familia elvetianului fara sa miste un deget vrea fifty fifty din profituri. daca nu-l chema Hans as fi zis ca-i evreu De obicei evreii profita de prostii din jur sa se imbogatezeasca.

Dem de ce 0 răspunsuri, 10 voturi 27 August, 10:04. Dem de ce

Esti prost informat. Daca in registrul actionarilor cei doi figureaza cu procente egale, cistigurile se impart in mod egal, chiar daca unul sta la umbra si celalalt la soare.

Avramescu 1 răspuns, 18 voturi 27 August, 08:16. Avramescu

asta au vrut ”unii” in dec 89? privatizare? asta avem. statiuni balneare de prestigiu ca Borsec Herculane facute praf si pulbere de zici ca trecut peste ele un razboi, , La Olanesti platesti unuia ca sa bei apa minerala de izvor, ceea ce nici macar comunistii nu o facusera etc

Industria si agrozootehnia facute zob pt ca sa importam totul de afara inclusiv lapte faina carne ulei legume zahar etc.
Taci ca-i bine. Ne meritam soarta de colonie a vestului!

nmnicu 0 răspunsuri, 16 voturi 27 August, 09:11. nmnicu

De Iliescu si ai lui ai auzit?

Lacusta 0 răspunsuri, 7 voturi 27 August, 00:37. Lacusta

Hellooo!!! De ce ati sters postarea?!
Nu intentionez sa fac reclama. Dar Romania trebuie sa faca un program/seriale ca cei din USA … CNBC:American Greed – Scams, Schemes and Broken Dreams. Care de fapt asta este Romania lui Ilici Iliescu si cu toata sh.l.eapca lui CC a PCR.

vasile ioan 0 răspunsuri, 9 voturi 26 August, 23:06. vasile ioan

bravo lui.

elvetianul degeaba a avut bani daca nu a avut ideile de milioane ale grecului.
asa ca sa fie grecul sanatos, acel 1% inspiratie face de multe ori mai mult decat 99% transpiratie.

urmasii bosorogului sa zica mersi ca ala a castigat fara sa-si bata creierul o suma frumoasa din care pot ei acum sa-si bronzeze burtile la soare.

daca nu sunt multumiti sa faca bine sa-si puna mintea la contributie nu sa stea cu mana intinsa sa le pice din banii facuti datorita ideilor altuia..

Mitica 0 răspunsuri, 17 voturi 26 August, 22:36. Mitica

Super om de afaceri…daca a vandut in 1996 in euro…vizionar ce sa mai..sau reporterul…cam ageamiu?!

geanin 0 răspunsuri, 30 voturi 26 August, 22:19. geanin

niciodată nu l-am apreciat pe jan valvis. s-a aciuat pe aici, prin Romania pt că a găsit un mediu propice pt țepuit, știind că politicienii noștri sînt foarte ușor de corupt. era de așteptat să nu fie decăt un escroc, din moment ce se învîrtea prin cercurile ”marilor” oameni de afaceri ai neamului: copos,năstase adrian, voiculescu dan(varanu), taher fathi(un alt escroc despre care se vor mai afla multe escrocherii) !!! dacă era așa de corect de cenu a făcut afaceri în Elveția ??? pt că acolo,dacă ar face hoțiile pe care le-a comis la noi, ar sta la pușcărie pe viață !!!!

unul 0 răspunsuri, 37 voturi 26 August, 21:47. unul

Iata prieteni ce fac si privatii…..
Valmis marele dadator de lectii ……..dar sa nu uitam grec……
Jaful nu are culoare ori e stat ori e privat…….

pleosc 0 răspunsuri, 62 voturi 26 August, 20:55. pleosc

si iata cum aflam ca toti acesti oameni de afaceri care se dau rotunzi in Romania si sunt promovati in media cu o imagine de sfinti au un trecut nebulos de tepari…


Reactii si pareri ale cititorilor : Capital.ro – Spune-ti parerea!


Ilie Turică la 29 august, 22:30 0 răspunsuri, 3 voturi a spus:

Din păcate, articolul tratează punctual țeapa trasă de Jean Valvis asociatului elvețian, Bertschmann.

Să sperăm că măcar justiția din Elveția iși va face treaba pană la sfarșit căci in Romania șansele sunt nule!!!

S-a scris vreodată despre țepele trase in Romania?

Despre modul concret cum a ajuns acționar majoritar la Vitipomicola Samburești SA, o altă mandrie a celebrului om de afaceri, și cum a reușit să transfere o bună parte a patrimoniului acestei societăți pe societăți de tip off-shore din Cipru, practic falimentand societatea-mamă?

Cum? Beneficiind de ,,prestații de excelență,, in instanțele din Romania, ale Case de avocatură Zamfirescu, Racoți, Predoiu, primul, președinte al Baroului avocaților din Romania, mulți ani la rand, iar ultimul, cel mai titrat ministru al justiției romanesti in toate culorile si combinațiile politice posibile!!!

Credeți că stia Jean Valvis de existența SC Vitipomicola Samburesti SA in octombrie 2000 cand Asociația Salariaților caștiga licitația organizată de Ministerul Agriculturii?

A aflat in decembrie 2003, in ultimele zile ale guvernării Nastase, care tocmai pierduse alegerile, și acum e acționarul majoritar acolo…

Va veni oare vremea să putem conta pe o justiție adevarată și să plătească cineva pentru gravele erori comise in toți acești ani?

Adrian la 27 august, 14:15 0 răspunsuri, 5 voturi a spus:

Ce va mai placea sa il laudati…
Acum v-ati intors ca la Ploiesti…
Auzi cica Valvis “pozeaza” intr-un om de afaceri cu background…
Pai nu vi se datoreaza si voua imaginea asta “solida”?

Curat murdar, sa iertati coane …Capital!


One thought on “Jean Valvis, penal european de azi?! – Evenimentul Zilei

  1. Pingback: Anchete Jurnalul de Ilfov 2013 | Complexul Two Lakes Two Brothers ® Tâncăbești

Leave a Reply