Jean Valvis, proces la Geneva cu Hans Bertschmann – Realitatea.net


Tribunalul din Geneva ar putea hotărî astăzi începerea urmăririi penale împotriva omului de afaceri Jean Valvis, la cererea moștenitorilor binefăcătorului și partenerului său, multi-milionarul elvețian Hans Bertschmann.

În joc sunt zeci de milioane de euro, sumele provenite din vânzarea de către Valvis a firmelor Dorna Apemin și LaDorna și din care Bertschmann, partener egal în businessuri, n-a văzut mare lucru. 

În luna aprilie 2009, la un an de la decesului lui Hans Bertschmann, moștenitorii acestuia au formulat o plângere penală împotriva lui Jean Valvis pentru infracțiunile de înșelăciune, abuz de încredere și gestiune frauduloasă.

Pentru a înțelege mai bine cum de s-a ajuns până aici, trebuie să ne întoarcem în timp mai bine de 20 de ani.

Jean Valvis, care astăzi pozează într-un om de afaceri cu background solid și cu fler greco-elvețian, un adevărat self-made man, și-a început de fapt cariera de business în 1992 atunci când l-a cunoscut pe Bertschmann, prin intermediul fiicei acestuia, Caroline.

La început pentru a-i face un favor fiicei și mai apoi pentru că îi crescuse încrederea în Valvis, Bertschmann a decis să se asocieze cu tânărul în afaceri după formula ”unul cu banii, celălalt cu ideile și munca”.

Formula s-a păstrat chiar și după 1996, când Valvis și Caroline Bertschmann au încetat orice relație, iar Jean a fost cel care l-a convins pe Bertschmann de oportunitățile excepționale pe care le oferea România, țara în care s-au derulat cele mai multe afaceri comune ale celor doi.

Bertschmann avea o încredere totală în Valvis pe care-l considera ”fiul spiritual” și-i oferise mandate nelimitate în toate businessurile comune. 

Lovitură după lovitură

Una dintre primele afaceri realizate de Valvis cu banii lui Bertschmann a fost preluarea, la un preț interesant, a Dorna Apemin.

Inițial, participația celor doi în societate, direct sau indirect, era de 50-50. Societatea a evoluat fulminant, permițându-le acționarilor să vândă în 1996 un pachet de acțiuni de 20% cu 7.200.000 euro unui fond de investiții al Societe Generale, o parte din bani fiind investiți în dezvoltarea celeilalte companii din grup, LaDorna.

În 2002, dă prima mare lovitură de afaceri, reușind să vândă Dorna Apemin gigantului Coca-Cola, printr-o subsidiară a acesteia din urmă pentru un preț de 39 mil. dolari.

Din acești bani, la Bertschmann au ajuns, potrivit avocaților săi de la Avocats Ador&Associes, doar puțin peste 4,5 mil. dolari, deși procentul de acțiuni îl îndrituia să primească 12 mil. dolari. 

Găselnița lui Valvis în această vânzare a fost că din prețul total plătit, aproape 10 mil. dolari reprezintă contravaloarea unui contract de non-concurență între el personal și Coca-Cola, contract inițial pe 10 ani, apoi redus la 3 ani, lucru care i-a permis să dezvolte actualul business cu ape minerale Aqua Carpatica.


One thought on “Jean Valvis, proces la Geneva cu Hans Bertschmann – Realitatea.net

  1. Pingback: Anchete Jurnalul de Ilfov 2013 | Complexul Two Lakes Two Brothers ® Tâncăbești

Leave a Reply