Manipulare crap

Un material interesant, avand in vedere ca, din experienta zilnica de pe balta, chiar sunt necesare aceste sfaturi:

Pentru pescuitul crapului orice pescar trebuie sa aiba in dotare o saltea de primire. Pentru pestii de talie mare sunt recomandate saltele mari, de buna calitate inclusiv cele sub forma de targa cu posibilitate de acoperire si de pastrare a apei in interior.

Datorita sensibilitatii ridicate la nivelul branhiilor se pot provoca rani serioase pestilor prin manipularea acestora intr-un mod necorespunzator. Inima crapului este situata in imediata apropiere a branhiilor si pompeaza sangele in acestea pentru a asigura respiratia. Lamelele branhiale sunt foarte subtiri si sensibile, fiind acoperite de operculi duri.

Fiecare pescar doreste sa imortalizeze capturile prin intermediul fotografiilor, dar de multe ori, pestii sunt supusi unor tratamente neadecvate si sfarsesc cu rani seriose care le pun viata in pericol.

 Odata prinsi si scosi din apa pestii se zbat foarte violent, iar loviturile in zona capului sau mainile introduse in zona branhiilor pot duce la evenimente nedorite.

Pestele scos din mediul sau natural incepe sa sufere si din aceasta cauza trebuie sa-l udam permanent si sa turnam apa curata in zona branhiilor pe perioada manipularii pentru executarea fotografiilor.

Salteaua de primire trebuie udata inainte de a aseza pestele pe ea si trebuie corect pozitionata pe sol sau ponton pentru ca pestele sa nu sara din aceasta.

Trebuie sa manifestati o grija permanenta fata de securitatea persoanala atunci cand scoateti carligul pestelui din gura si atunci cand il manevrati pe mal. Nu putini pescari au sfarsit partida de pescuit inopinat si au ajuns la spital cu rani provocate de carligele de pescuit sau de lovituri ale pestilor. Va recomandam ca in momentul extragerii carligului sa tineti cu grija pestele si cu mana cu care manevrati carligul sa prindeti si plumbul monturii.

Pestii trebuie inspectati bine inainte de a fi eliberati si daca prezinta rani este indicat sa folositi o solutie antiseptica. Solutiile se gasesc in magazinele de specialitate sau la majoritatea baltilor cu regim C&R se gasesc de inchiriat sau cumparat.

Trebuie manifestata o atentie deosebita atunci cand capturam amuri deorece acestia sunt mult mai sensibili si sunt mult mai violenti atunci cand sunt scosi din apa. Amurii se elibereaza repede si este indicat ca pescarul sa ajute la oxigenarea pestelui prin impingerea repetata a acestuia in apa pentru a asigura un flux mai mare de oxigen prin branhii.

In imagine este ilustrata si pozitia corecta in care mainile pescarului trebuie sa intre in contact cu pestele atunci cand il manipulam pentru fotografie.

  • NU INTRODUCETI MAINILE IN ORIFICIILE OCHILOR.
  • NU INTRODUCETI MAINILE IN BRANHIILE PESTILOR.
  • NU TINETI PESTELE CU MAINILE DE BURTA PENTRU CA PUTETI PROVOCA LEZIUNI INTERNE.
  • NU TRANTITI PESTELE.
  • UDATI PESTELE TOT TIMPUL SI MAI ALES IN ZONA BRANHIILOR.

Preluare tehnici.pescuit.mobi :

Leave a Reply