Mioara Mantale intră la apă – Ziua News

Ziua NEWS deschide seria de anchete jurnalistice si dezvaluiri pe episoade sub titulatura :

La Tâncăbești, „rechinii” imobiliari nu stau pe uscat.

Episodul 1 

Mioara Mantale intră la apă

Postat la: 23.04.2013 17:52 | Scris de: Eduard Pascu

De-a lungul timpului, mai mulți potenți ai vremii au încercat să pună mâna pe Lacurile Tâncăbești.

Cu toate sforile trase, în ciuda pilelor puse în mișcare, nu au reușit, deocamdată, să eludeze legea, deși acest lucru s-a încercat.

Matrapazlâcurile comise de foștii primari ai Snagovului, Teodor Biriș și Apostol Mușat, au creat numeroase litigii de natură funciară, printre ai căror beneficiari se regăsesc Ionuț Iftimoaie, Mioara Mantale și Jean Valvis.

Ion Băicoianu

Povestea începe prin anii ’90, când un individ pe nume Ion Băicoianu, descendent al moșierului Constantin Băicoianu, depune diligențele pentru a obține terenurile confiscate la naționalizare.

Primește, pe lângă alte zeci de hectare, și 12.000 de metri pătrați pe malul Lacului Tâncăbești.

Cu toate că în titlul de proprietate se arată ca vecinătate a terenului Drumul de Exploatare 906, acesta nu ține cont și se împroprietărește chiar până în lac – și fără a se opri măcar la mal, ci undeva la trei metri în apă.

Se apucă și blochează drumul de exploatare și trece la atac, prima lovitură fiind aceea de parcelare a suprafeței.

După această mișcare, vinde mai multe suprafețe.

Printre cei care cumpără se află și luptătorul de K1, Ionuț Iftimoaie.

Cu toate că fusese anunțat de frații Vlad și Ovidiu Parfene (n.r. – care dețin în concesiune Lacul Tâncăbești) că există litigii asupra terenului, Iftimoaie îl achiziționează.

Apoi îl lasă gaj la bancă pentru suma de 56.000 de euro. Suprafața, intravilană, are cu puțin peste 700 de metri pătrați.

Liviu Sutiman – Procurorul anchetator își trage teren

Mai mulți localnici ne-au spus că un vestit procuror și-a luat un teren pe malul lacului Tâncăbești după ce „a dat de pământ” cu primarul Snagovului de la acea vreme (n.r. – 1997-2000), Marian Marinescu.

Conform acestora, procurorul Liviu Sutiman l-ar fi cercetat pe Marinescu pentru abuz în serviciu, fiindcă edilul nu voia să intabuleze terenurile moștenite de familia Băicoianu până în lac.

Ulterior, însă, în anul 2003, procurorul Liviu Sutiman cumpără de la moștenitorii familiei Băicoianu, 1.450 de metri pătrați pe malul lacului Tâncăbești II.

Acest teren este acum scos la vânzare, fiind deja notată promisiunea de vânzare către Daniela Maria Neagoie și Bianca Goran.

Cele două personaje care cumpără terenul cu pricina sunt avocați de meserie, deținând împreună SCA Neagoie & Goran, casă de avocatură specializată în revendicări imobiliare.

Jean Valvis – Avicola Real Estate

Fost acționar al Rapidului, Jean Valvis a devenit proprietar peste fosta Avicola Tâncăbești.

Omul de afaceri urmărea transformarea acestei societăți într-un ansamblu imobiliar format din vile cu ieșire la lac.

Pentru aceasta, Valvis a încercat să intabuleze drumul de exploatare 906 ca fiind proprietatea sa, demers pentru care nu a ezitat să bată țărușii de delimitare a proprietății chiar în stufăriș, trecând peste drumul de exploatare.

Această mișcare, dacă i-ar fi reușit, ar fi crescut foarte mult valoarea terenului.

Mioara Mantale, vecină cu Valvis

Mioara Mantale, cândva prefect al Capitalei, și-a cumpărat vizavi de Jean Valvis un teren în suprafață de 700 de metri pătrați cu o construcție (foto, jos) care, la vremea ei, a fost o stație de pompare.

Terenul a fost luat de la un avocat – Ștefan Cristea – despre care lumea spune că ar fi ginerele lui Ștefănescu Bachus, cel care a fost condamnat la moarte pentru delapidare.

Această construcție a fost transformată în casă de vacanță și a fost împrejmuită până în lac, fără să se păstreze limita de protecție a lacului.

Legea, călcată în picioare

Toți acești proprietari de terenuri încearcă să fenteze prin metode dolosive Legea 107/ 1996, prin care lacurile și cursurile de apă trebuie să fie protejate.

Conform acesteia, lacurile Tâncăbești ar trebui să beneficieze de o zonă de protecție de 15 metri.

Aceste matrapazlâcuri au ecou peste hotare prin prisma faptului că lacul Tâncăbești este cunoscut în lume datorită concursurilor internaționale de pescuit care se desfășoară aici.

Miscările hulpavilor imobiliari au făcut ca 17 din cele 49 de standuri de pescuit sportiv să nu poată fi folosite.

Latifundiarul Băicoianu

Cu toate că prin Legea 1/ 2000, art. 3, punctul 2, se spune clar că nu se poate retroceda o suprafață mai mare de 50 de hectare/proprietar deposedat, numai de la Primăria Snagov, urmașii deposedatului Constantin Băicoianu au primit 202 hectare de teren.

Sursele noastre spun că urmașii deposedatului au primit și în județul Prahova 70 de hectare, iar în județul Dâmbovița, alte peste 150 de hectare.

Va urma.


Ziua NEWSDe pe site-ul Ziua NEWS la rubrica Despre noi , veti gasi urmatoarele :

ZIUA NEWS este un serviciu de informare publică alcătuit din ziariști specializați în selecția de știri naționale și internaționale, investigații și dezvăluiri, politică și analiză. Reportajele, viața mondenă și cancan-ul, fotografiile și blogosfera întregesc repertoriul publicistic al echipei ZIUA NEWS.

ZIUANEWS.ro vă dezvăluie motivele deciziilor politice, viitorul în tehnologie și educație, riscurile economice și financiare, sistemele de spălare a banilor și conexiunile mafiei într-un format online ușor accesibil și atractiv.

ZIUA NEWS selecționază pentru voi știrile importante din toate domeniile care vă afectează traiul. Vă aducem informații despre viața europenilor, precum și analize și știri din teatrele de operațiuni militare în care România este implicată în război alături de forțele NATO.

Suntem devotați informării corecte și la timp a cititorilor, fără manipularea știrilor, pentru o justă apreciere a vieții politice, economice și sociale naționale și mondiale.

Nu vă temeți! Dacă veți fi informați, veți putea alege. Noi vă vom dezvălui caracterele personajelor care vă decid viața, jocurile politice din spatele aranjamentelor financiare și traseul banilor din economia neagră.

Vouă vă rămâne decizia de a sancționa democratic nelegiuirile, atentatele la libertatea și drepturile omului, infracțiunile și derapajele comportamentale ale liderilor politici.

ZIUA NEWS va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Nu vă temeți!


One thought on “Mioara Mantale intră la apă – Ziua News

  1. Pingback: Anchete Zona de Protectie - Ziua News | Complexul Two Lakes Two Brothers ® Tâncăbești

Leave a Reply