Solunar Pescuit la Tancabesti


Solunar Octombrie 2013 la Tancabesti


Varf de activitate a pestilor la nada pe 4 Octombrie 2013 la Tancabesti!

Cu siguranta ca vor fi cantarite capturi de exceptie si la competitia Boiliesmania 11 2013:


Solunar Septembrie 2013 la TancabestiSolunar detaliat pentru luna septembrie 2013 la Tancabesti


Legenda :


Fazele lunii :Despre SOLUNAR – Teoria perioadelor solunare


Preluare www.solunar.eu

Care este teoria?

În anul 1926 John Alden Knight a sintetizat folclorul legat de acest subiect, pe care l-a descoperit în urma unei călătorii în Florida, și a încercat o rafinare a acestuia sub denumirea de Solunar (Sol de la Soare și Lunar de la Lună).

Knight a alcătuit o listă cu 33 de factori care ar fi putut influența sau controla comportamentul de zi cu zi al peștilor de apa dulce sau sărată.

Tot ce ar fi putut avea legatură cu acest aspect a fost luat în calcul. Unul cate unul acești factori au fost examinați și respinși. Trei dintre aceștia însă, meritau o examinare mai atenta. Era vorba despre soare, lună și maree.

Soarele părea să nu aibă nici un efect deoarece ciclul său era același zi de zi, în timp ce perioadele de activitate ale pestilor erau susceptibile de a fi prezente la orice ora din zi sau din noapte.

Luna fusese deja luată în calcul și trecută prea repede cu vederea. Desigur ca nu exista o mișcare mareică intr-un pârâu de munte, dar era recunoscut faptul că mareele au ghidat întotdeauna pescarii de apa sărată la partide bune de pescuit.

Ar fi putut ca peștii să fie stimulați mai degrabă de influența soarelui și lunii care cauzează mareele oceanice decât de stadiile mareei sau mișcarea apei în timpul acesteia?

În cadrul cercetării inițiale doar timpul aproximativ cand luna era deasupra sau dedesubtul locului respectiv au fost luate în considerare.

Treptat a devenit evident că erau și alte perioade intermediare de activitate aflate la mijloc între cele două perioade majore.

Astfel, perioadele mai evidente au fost numite PERIOADE MAJORE, iar cele intermediare, mai scurte, au fost numite PERIOADE MINORE.

Un experiment convingator a avut loc atunci cand doctorul Frank A. Brown, un biolog de la universitatea Northwestern, a primit niste stridii vii la laboratorul sau de langa Chicago.

Stridiile se deschideau la fiecare flux si reflux, iar doctorul Brown a vrut sa afle daca acest fapt se datora modificarii nivelului apei din ocean sau a fortei de atractie a lunii.

El a pus stridiile in apa si a obturat lumina. In prima saptamana acestea au continuat sa se deschida in timpul fluxului din oceanul natal. Dar din a doua saptamana ele si-au ajustat perioadele de deschidere la momentele cand luna era deasupra sau dedesubtul locului respectiv.

Knight a publicat primele tabele solunare in anul 1936. Atunci, ca si acum, tabelele erau calculate cu precizie tinand cont de localizarea geografica a unui punct de reper si ajustate corespunzator cu ora de vara.

Demonstrarea teoriei

Pentru a-si fundamenta teoria in ceea ce priveste pestii, John Alden Knight a intreprins un studiu sistematic cu privire la marile capturi, atat pesti mari cat si cantitati mari.

Din cele aproximativ 200 de capturi examinate peste 90% dintre acestea s-au petrecut in timp ce luna era intunecata (luna noua), atunci cand efectul pare sa fie maxim, si, cel mai important, ele au avut loc in timpul perioadelor solunare.

Initial doar comportamentul pestilor a fost luat in considerare. Din 1935 pana in 1939 Knight si-a extins studiile la pasari si animale. Asa cum s-a banuit, acestea au raspuns pozitiv la stimulii reprezentati de perioadele solunare.

Zile optime

Acum este un lucru cunoscut faptul ca soarele si luna sunt doua surse importante de energie astrala care bombardeaza Pamantul si toate formele de viata de pe el.

Cu cat sunt mai apropiate la un anumit moment, cu atat mai puternica este influenta lor. In fiecare luna zilele cu cea mai puternica influenta sunt cele cu luna noua sau luna plina.

Luna optima

Iunie are intoteauna cea mai mare influenta soare-luna decat oricare alta luna. In timpul lunii pline soarele si luna sunt practic in opozitie si doar putine minute trec fara ca vreuna din ele sa fie pe cer.

In timp de luna noua ambele astre sunt intr-un ritm aproape perfect traversand cerul impreuna si avand fortele combinate. Datorita interactiunii dintre multiplele cicluri lunare si solare, nu exista doua zile, luni sau ani identici.

Perioadele optime

Cand o perioada solunara se afla intr-un interval de 30 de minute pana la o ora de la rasarit sau pana la apus se poate anticipa o actiune buna. Daca exista un rasarit sau apus de luna in timpul acelei perioade actiunea va fi spectaculoasa.

Si, in final, cand perioada este in timp de luna noua sau plina, actiunea va fi cea mai spectaculoasa din tot sezonul.

Lungimea perioadelor

Orice pescar stie ca pestii nu mananca tot timpul. De asemenea este cunoscut faptul ca, dintr-un motiv necunoscut, pestii se hranesc cu aproape tot ce li se ofera, fie momeala vie sau artificiala. Acest lucru se intampla, potrivit lui John Alden Knight (autorul teoriei) in timpul perioadelor solunare.

Pestii se hranesc de obicei la rasaritul sau la apusul soarelui, dar in general pescuitul adevarat dintr-o zi se petrece la o “ora speciala” in timpul perioadelor solunare.

Daca vremea si conditiile de hranire sunt favorabile pestele va fi activ pentru 1-2 ore.

Cele mai bune zile de pescuit

Pentru pescarii care se bucura de pescuitul la rasaritul si apusul soarelui, zilele optime pentru a fi pe balta in locul favorit sunt atunci cand orele solunare minore sau majore se incadreaza in acest interval si sunt in timp de luna plina sau noua.

S-a dovedit ca atunci cand aceste conditii exista pestii musca orice vad sau miros. Desigur o conditie ar fi sa existe si pesti in vecinatatea locul respectiv. Nu este nici un secret faptul ca pestii au o activitate intensa in timpul crepusculului (inainte de rasaritul sau dupa asfintitul soarelui).

Ceea ce amplifica aceasta activitate este efectul rasaritului sau apusului de luna plus perioadele lunare optime cu luna noua sau plina. Cand perioadele coincid cu rasaritul sau apusul de luna actiunea va fi spectaculoasa.

Nu in ultimul rand, o schimbare locala a conditiilor atmosferice ce coincide cu perioadele solunare va creste in intensitate activitatea pestilor.

Influența vremii

Pentru rezultate optime, tabelele solunare trebuiesc folosite inteligent. Nu va exista in fiecare zi o reactie identica in timpul unei perioade solunare. In cazul pestilor, variatiile presiunii atmosferice, mai ales cand tendinta e de scadere, vor ruina in cele mai multe cazuri o partida de pescuit.

Toate vietuitoarele simt apropierea unei furtuni. Miscarea unor fronturi atmosferice reci determina pestii sa coboare in adanc si ii face inactivi.

Temperaturi extreme, conditii anormale ale apei, si alte lucruri pot avea influenta asupra perioadelor solunare. Temperatura este favorabila atunci cand sunt maxim 9 grade mai mult decat temperatura apei.

Orice pescar sau vanator stie ca nu se poate astepta la partide de pescuit sau de vanatoare bune in fiecare zi. Teoria indica ce are de oferit fiecare zi, dar in nici un caz nu este o garantie.

Influența Lunii

Un lucru important este faptul ca influenta perioadelor solunare variaza in intensitate in functie de pozitia lunii. In timp de luna noua, cand aceasta nu este vizibila pe cer, intensitatea este maxima. Mareele oceanelor reflecta aceasta intensitate prin magnitudinea lor.

Aceasta perioada dureaza aproximativ 3 zile si fauna salbatica raspunde cu activitate maxima. Gradul de intensitate scade la minim in timpul ultimului patrar.

Pescarii care pescuiesc in apa sarata sustin ca mareele au o influenta mai mare asupra obiceiurile de hranire ale pestilor decat luna insasi. Trebuie inteles ca mareele sunt guvernate de fazele si tranzitul lunii. Cateva fenomene marine au loc cu o regularitate precisa in timpul lunii lunare si ciclurilor lunare/solare.

Cercetarile au aratat ca ziua pentru pesti si multe alte specii de animale difera de a noastra. Se pare ca ceasul lor biologic coincide cu timpul lunar, care este timpul necesar lunii sa reapara in acelasi loc in timpul unei rotatii complete a Pamantului (in medie 24 de ore si 53 de minute).

Aceasta se numeste zi mareica si explica de ce mareele oceanice au loc aproximativ o ora mai tarziu in fiecare zi – si de ce cei mai multi pesti, inclusiv speciile de apa dulce, se vor hrani cu pana la o ora mai tarziu (relativ la timpul nostru solar) in fiecare zi.

Calcularea perioadelor

Cheia pentru un calcul precis al perioadelor solunare o reprezinta abilitatea de realiza diagrama pozitiilor soarelui si lunii intr-un anumit loc.

Perioadele majore coincid cu traversarea superioara sau inferioara a meridianului locului de catre rezultanta fortei gravitationale (mareice).

Perioadele minore au loc atunci cand rezultanta acestor forte este la orizont, adica atunci cand ascensiunea fortei rezultante si timpul local sideral variaza cu 90 sau 270 de grade. Perioadele majore au loc atunci cand aceste forte sunt la 0 si 180 de grade.

Aria de acoperire pentru perioadele solunare

Perioadele solunare sunt cunoscute si ca TIMPI MAREICI DE ECHILIBRU, cum sunt timpii de flux si reflux. Timpii se modifica cu un minut pentru fiecare 20 Km est sau vest fata de locul calculat.

Exista zile in fiecare luna cand nu exista rasarit de luna. Acest lucru este normal si se intampla deoarece perioada medie dintre doua rasarituri si apusuri este aproximativ 24 de ore si 53 de minute. Astfel, vor fi zile cand rasaritul lunii (si implicit o perioada solunara) nu vor exista.

De retinut este si faptul ca rasaritul lunii poate avea loc la orice ora din zi sau din noapte. Datele necesare pentru calculul perioadelor solunare sunt longitudinile eliptice ale soarelui si lunii, ascensiunea dreapta (RA) a lunii si timpul local sideral in pozitia observatorului.

Concluzii

Se intelege de la sine ca daca nu e peste in balta, nu vei avea o partida de succes.

Planificati-va zilele de pescuit sau vanatoare astfel incat sa fiti la locul favorit in timpul perioadelor solunare.

Credem ca am reusit sa va largim cunostintele despre teoria solunara si despre cum puteti folosi aceste tabele pentru a va imbunatati sansele la partidele de vanatoare sau pescuit.

Dar retineti ca cea mai buna perioada este atunci cand puteti!


Preluare www.solunar.eu 

Referinta
John Alden Knight – “Moon up – Moon down”

 F I R   I N T I N S !

Leave a Reply